De ce este fotografia de nuntă atât de scumpă?

Iată câteva motive de ce este fotografia de nuntă atât de scumpă.

În breasla fotografilor se spune că orice atinge sau vede fotograful se transformă automat în fotografie și nu întâmplător încep acest material astfel. Fotografia de nuntă nu ar exista dacă nu ar fi atingerea magică a fotografului, care vede dincolo de simple obiecte o compoziție stilistică de excepție, pe care el o exploatează la maxim.

Organizarea unei nunți începe adesea cu bugetul, iar tendința mirilor este aceea de a nu cheltui excesiv, încercând să reducă astfel costurile. O nuntă costă, este adevărat, pentru că nu vorbim despre un eveniment ”la gata” ci despre un eveniment construit pas cu pas, din bucăți mici, exact ca un puzzle. Din acest motiv bugetul pentru un fotograf de nuntă nu ar trebui alterat de ideea de a economisi, iar în același timp nici fotografia de nuntă nu ar trebui să fie scumpă.

Ce cuprinde costul total pentru fotografia de nuntă?

Ca orice serviciu, și cel de fotografie de nuntă (sau fotografie de botez sau orice tip de ședință foto, de altfel) include un mix de ingrediente. De cele mai multe ori cuplurile nu iau în considerare acest aspect, astfel că sunt surprinse de costuri și renunță la fotografi buni, alegând soluții de compromis.

Îinsă fotografia de nuntă nu presupune doar un fotograf nuntă care doar se plimbă printre invitați, ci presupune o multitudine de lucru, despre care discutăm în cele ce urmează.

STILURI DE FOTOGRAFIE DE NUNTĂ

Echipamentul folosit în fotografie de nuntă este indispensabil

Știm că există în prezent telefoane mobile care fac competiție aparatelor foto profesionale, însă adevărul este că tehnologia foto este cu mult mai performantă decât camera unui dispozitiv mobil, iar acest lucru nu pare să se schimbe încă. Mai mult decât atât, reglajele pe carele faci acestor echipamente sunt distincte față de orice altceva, inclusiv la nivel de unghiuri și direcții, forme sau compoziții.

Pe scurt, un echipament de calitate, special pentru fotografie de nuntă sau de orice alt tip îți va oferi imagini de înaltă rezoluție și calitate, mai ales că vorbim despre echipamente performante, capabile să capteze lumina așa cum niciun telefon mobil nu o va face.

STILURI DE FOTOGRAFIE DE NUNTĂ

Abilitățile de manevrare a echipamentelor este punctul forte al unui fotograf nuntă

Dincolo de a deține aparatură foto performantă, este nevoie de cineva care să aibă expertiza și abilitățile de a o folosi. Altfel spus, doar pentru că ai o cameră bună acest lucru nu te face fotograf. Fotografii profesioniști își petrec ore, săptămâni și luni pentru a învăța cum să lucreze eficient cu dispozitivele performante pentru fotografii, iar lucru acesta se reflectă în calitatea portofoliilor. Mergând mai departe, acest lucru se vede și în onorariul propus, care uneori poate părea mare, însă care este pe deplin justificat.

Capacitatea de a vedea dincolo de simțul comun

Pentru fiecare dintre noi un copac este doar un pom, iar o șină de tren poate părea un loc abandonat, părăsit și lipsit de frumusețe artistică. Sinapsele unui fotograf de nuntă văd altfel lucrurile, deoarece acesta vede dincolo de ele, sau mai bine spus, vede peisajul ca ansamblu și compoziția stilistică oferită de orice cadru. Un fotograf își face din lumină și vânt aliați pentru a face fotografia perfectă. Va face dintr-un câmp un regat și dintr-un spațiu părăsit o grădină secretă. Va vedea în fiecare accesoriu un punct central al poveștii mirilor și va împleti emoție în fiecare cadru surprins cu aparatul foto.

Timp și efort care costă

Tot ce am spus anterior se traduce prin timp, efort și uneori chiar bani. Plata echipamentelor, timpul investit în învățarea tehnicilor de lucru și a abilităților, toate acestea sunt resurse care intră în onorariul pe care un fotograf îl propune mirilor pentru ziua lor cea mare. NU mai punem la socoteală timpul în sine pe care fotograful în petrece efectiv în ziua nunții pentru a surprinde cadrele care vor constitui minunata poveste de dragoste sărbătorită în ziua nunții. Este important ca mirii să înțeleagă diferența dintre invitat și partener, pentru că un fotograf de nuntă este un veritabil partener în aventura nunții, iar acest lucru înseamnă un grad de respect care trebui acordat muncii persoanei care surprinde emoția zilei.

Post-producția fără de care totul ar fi anost

Un aspect important care se vede în prețul final al fotografiei de nuntă este post-producția. Acest lucru presupune editarea și procesarea imaginilor, plus selectarea acelor poze care fac cinste cu adevărat evenimentului. Un fotograf poate face mii de poze la un eveniment, iar mirii vor primi doar o selecție, deoarece munca unui profesionist este aceea de a le prezenta acestora amintirile valoroase și nu un film anost al nunții.

Reputația și experiența

Un ultim cost în onorariul unui fotograf îl reprezintă reputația, pentru că în definitiv un fotograf bun costă, în vreme ce un fotograf care nu se dedică meseriei va fi mai ieftin tocmai pentru că îi lipsește recunoașterea și implicit experiența.

Alege fotograful de nuntă luând în calcul aceste aspecte, pentru că în definitiv nunta nu este un eveniment pe care să îl poți repeta pentru a corecta greșeli. Ai o singură șansă să iasă totul bine, iar nunta nu ar trebui să se reducă la bani sau la a economisi exact din serviciile care contează atât de mult pentru viitor.

Fotografia de nuntă nu ar trebui să fie scumpă, așa că înțelegând munca unui fotograf vei vedea adevărata valoare a serviciilor. Contactează-mă și hai să discutăm detaliile nunții tale, pentru că evenimentul tău merită să fie surprins de un fotograf profesionist.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Marked fields are required.